MİMARİ ÇÖZÜMLER:
İç mekansal tasarımlarda, engelli müşterilerin erişim kolaylığı açısından, kullanılacak olan bekleme koltukları ile bankolar arasında yeterli mesafeler olmalıdır. Engelli müşterilerin; beklemeleri için bekleme alanlarının yanında, tekerlekli sandalye ile bekleyebilecekleri mekanlar oluşturulmalıdır.
Görme engelli müşteriler için; hissedilebilir yüzeyler bankaya girişten başlayarak, müşteri kullanım alanlarının hepsine döşenmelidir. Zemin kaplama malzemesi olarak, kaydırmaz malzemeler kullanılmalı veya gerekli yerlere kaydırmaz bantlar takılmalıdır. Banka girişinde, mekansal düzenlemenin anlatıldığı planlar, kabartma levha olarak konulmalıdır. Duraklama noktalarına; kabartma bilgilendirme ve yönlendirme levhaları konulmalıdır. Sıramatik için sesli sistemler, kullanılmalı ve bekleme alanlarında engelli müşteriler için özel düzenlemeler yapılmalıdır.
Şekil-1 de gösterilen normlar mimari çözümlere işlenmeli ve engelli müşteriler için hareket kolaylığı sağlanmalıdır.
ENGELSİZ BANKO
Yaklaşılan bankoların yükseklik ve özellikleri de; tekerlekli sandalyedeki insanlar, oturmakta olan yaşlılar, küçük yapılı insanlar ile görme ve işitme özürlü kişilerin görevlilerle kolay iletişim kurmasına uygun olmalıdır.
ENGELSİZ TELEFON BANKACILIĞI Banka içerisinde bulunan ; telefon bankacılığı bölümleri için, engelsiz telefon kabinleri konulmalıdır. Bu kabinler erişimi kolay, teleklerkli sandalye kullanan müşterilerilerin rahatça erişebilecekleri yerlere konumlandırılmalıdır. İşitme engelli müşteriler için ses yükseltme butonları kullanılmalıdır.
Ürün üzerinde oda ve nesneler CMYK kodları kullanılarak ayrıştırılmıştır. Üzerinde kullanılan boyalar sürtünme ile çıkmayacak boyalardır. Ayaklı ve çerçevelidir. Yırtılmayan, dayanıklı plastiktendir. Kenar ve yüzeyleri çapaksız ve pürüssüzdür. Kabartma yüksekliği 0.4-0.6 mm dir. Hem Braille hem de Latin alfabesi kullanılmaktadır. Yekparedir. Yapışma veya çakma malzeme değildir
Çok katlı banka yapılarında; engelli müşterilerin ihtiyacları zemin katda karşılana- bilecek şekilde mekansal düzenlemeler yapılmalıdır. Bu düzenlemelerin yapılamadığı mahallerde, ortopedik engelli müşterilerin üst katlara erişimi için, tekerlekli sandalye platformu veya engelli asansörü kullanılmalıdır.
Görme engelli müşteriler için; hissedilebilir yüzeyler, merdivenlere kadar devam ettirilmeli,merdiven başlangıç ve bitiş noktolarına bilgilendirme tabelaları konulmalıdır