ARTWIN DIJITAL

Basında Engelsiz

Yapı Kredi’den görme engelliler için ATM

Yapı Kredi ADK Genel Müdür Yardımcısı Doğan, “Şu anda 53 ilde 500’ün üzerinde görme engelliler için ATM’miz var. Önümüzdeki yıl ATM sayılarını artıracağız ve muhtemelen 700’e çıkaracağız” dedi.

Yapı Kredi Alternatif Dağıtım Kanalları (ADK) Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü öncesinde, AA muhabirine engellilere yönelik bankacılık çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Çağrı merkezinde işlem yapmak isteyen işitme engelli bir müşterinin yaşadığı zorlukları farketmeleriyle “Engelsiz Bankacılık” çalışmalarına başladıklarını söyleyen Doğan, daha sonra ilgili kurumlar ile bir araya gelerek engellilerin bankacılık alanındaki ihtiyaçlarını belirlediklerini kaydetti.

Engellilere yönelik bankacılık alanında neredeyse tüm dünya ülkelerini incelediklerini anlatan Doğan, Türkiye’de çok fazla ticari faaliyet üzerinde yoğunlaşıldığını vurguladı.

Doğan, Türkiye’de 8,5 milyon engelli birey bulunduğunu ve bunun önemli bir sayı olduğu vurgulayarak, şunları söyledi:

“Bu vatandaşlarımızın topluma ve bankacılık alanına kazandırılması bizim için önemli. Bu vatandaşlarımızla devlet dışında çok fazla ilgilenen olmamış. Her konuda devlet destek olmuş ve özel sektör buraya biraz mesafeli davranmış. Kampanya bazında, ihtiyacınız olanı alalım şeklindeki yaklaşımlar sadece o anki ihtiyacı karşılıyor. Biz, bütün bankacılık işlemlerini bir başkasına bağlı olmadan yapsınlar istedik. Finansal dünyada onların da gizlilik ve mahremiyetinin çok önemli olduğunu düşündüğümüz için, bankacılık anlamında ihtiyaçlarını karşılamak istedik. Şu anda kamu bankalarında çalışmalar görüyorum. Hem şube hem de ATM’lerde engellilere yönelik iyileştirmelere başladılar. Bu çok güzel bir gelişme ama daha özel sektör bankalarında aynı refleksi gördüğümü söyleyemem.”

Yaklaşık 5 bin engelli müşterilerinin bulunduğunu kaydeden Doğan, daha alınacak çok yol olduğunu ifade etti.

 “Her yıl daha farklı engelli kesimin ihtiyaçlarını karşılamak istiyoruz”

Yakup Doğan, 2009 yılında “Engelsiz ATM”yi ve 2010 yılında da görme engelliler için ATM oluşturduklarını anımsatarak, “Şu anda 53 ilde 500’ün üzerinde görme engelliler için ATM’miz var. Bu yatırımımız artarak devam ediyor. Her yıl sunduğumuz hizmetleri genişletip daha farklı engelli kesimin ihtiyaçlarını karşılamak istiyoruz. Bugüne kadar yaptıklarımızın paralelinde, önümüzdeki yıl ATM sayılarını artıracağız ve muhtemelen 700’e çıkaracağız. Amacımız her noktada, ilde ve şubemizde müşterilerimize ulaşabilmek ve onların hayatlarını kolaylaştırabilmek” şeklinde konuştu.

Doğan, görme engellilere yönelik ATM’nin, sadece onu bulmak için yerdeki kabartmalardan, klavye üzerindeki braille alfabesi ile yazılmış açıklamalardan ya da kulaklıktan ibaret olmadığını dile getirdi.

Görme engelli müşterinin, kulaklığı taktığı zaman ekranın kaybolmasını istediğini söyleyen Doğan, şöyle devam etti:

“Görme engelli müşterilerimiz bakiyenin hiçbir şekilde başkası tarafından görülmesini istemiyor. Güvenlik çok önemli. En önemli kaygıları arasında gizlilik ve güvenlik yer alıyor. Dolayısıyla, kulaklığı takmaya başladıkları zaman ekran kayboluyor ve konuşarak işlem yapmaya başlanıyor. Daha sonra para çekerken kendisini rahatsız ya da herhangi bir tehdit hissediyorsa, kulaklığı çektiği anda bütün işlem iptal oluyor. Bu ciddi bir yazılım ve ciddi de bir yatırım. Biz, yaptığımız yatırımın karşılığında şunu söyleyebiliriz; Yapı Kredi Bankası olarak toplumun her kesimine, herkese eşit bankacılık imkanı sunuyoruz.”

Artık ATM’lere merdivenle çıkılmamalı, çözüm bulunmalı”

Engellilere yönelik çalışmalarda arada duygu sömürüsü olmaması ve iyi bir çizginin yakalanması gerektiğine dikkati çeken Doğan, kendilerine iletilen bir çok önerilerin bulunduğunu, ancak bunları hayata geçirmenin kolay olmadığını dile getirdi.

Yakup Doğan, ticari anlamda rakiplere üstünlük sağlamak istenilen işlerin arasında sosyal sorumluluk projesine yer bulmanın çok zor olduğunu kaydederek, bunun için kurumun çok net bir duruş ve stratejisinin olması gerektiğini vurguladı.

Yapı Kredi olarak kendilerinin bu konuda çok net bir duruşa sahip olduklarını belirten Doğan, “Projeler geri dönüşlerine göre sıralanır. Projeler, getirisi ne kadar yüksek olur, ne kadar sürede yapılır diye sıralanırken, sizin getirisine bırakın sıfırı, eksi olarak yazdığınız bir proje, başka bir yerde 100 yıl boyunca öncelik almaz. O yüzden başka bir şeyin öncelikli olması lazım. Bir vizyon, stratejinizin olması gerekiyor. Biz Yapı Kredi olarak bu şansa sahibiz” ifadelerini kullandı.

“Sesli Qmatik (Banka Sıralama Sistemi) üzerinde çalışıyoruz”

Yapı Kredi ADK Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan, son zamanlarda şubelerde engelli müşterilere işlem önceliği verme sistemi üzerinde çalıştıklarını aktararak, şöyle devam etti:

“Görme engellilere yönelik sesli Qmatik (Banka Sıralama Sistemi) üzerinde çalışıyoruz. Görme engelliyim seçeneğine basıp sıra numarası aldığı zaman sistemin sesliye dönmesi şeklinde bir çalışma düşünüyoruz. Tabi bu öncelik sadece görme engellilere yönelik olmayacak. Tüm engelliler için öncelik listesi oluşturacağız. Görme engellilerde de sesli hizmet olacak. Yapı Kredi olarak biz doğru bir şey yapıyoruz ve herkesin yapması lazım. Bu aslında ayrıştırıcı bir özellik değil. Hepimizin yapması gerekiyor. Avustralya’ya, ABD’ye, İngiltere’ye gittiğiniz zaman bütün bankalar bunları yapmak zorunda. Yapmadığınız zaman ceza kesiyorlar. Aslında yapmamız gereken bir şeyi yaptığımız için farklılaşıyor olmak da önümüzde daha ne kadar yol olduğunu bize gösteriyor. Yaptırım yapmak ayrı bir şey ama belli standartlar mutlaka getirilmeli. Artık ATM’lere merdivenle çıkılmamalı, bir şekilde çözüm bulunmalı.”

Yakup Doğan, bu alanda yaptıkları çalışmalardan dolayı bankanın birçok ödüle layık görüldüğünü ifade ederek, sosyal medyadan geri dönüşlerin çok olumlu olduğunu belirtti.

Kaynak : Cumhuriyet Gazetesi
cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/14753/Yapi_Kredi_den_gorme_engelliler_icin_ATM.html