ICF Airports Antalya Havalimanı, işitme cihazı kullanan yolcuların danışma noktalarında ve check-in kontuarlarında daha rahat iletişim kurabilmesi için “İndüksiyon Döngü Sistemi”ni hizmete soktu.
Bu sistem, tüm terminallerde toplam 5 danışma merkezinde ve 3 engelli check-in kontuarında kullanılıyor. Ayrıca ihtiyaç duyan işitme engelli yolcular için her vardiyada işaret dilini bilen yeter sayıda çalışanın hazır bulunmasına dikkat ediliyor.
Engelli yolcuların diğer yolculara eşit şartlarda seyahat edebilmelerine yönelik imkanların sağlanması için gerekli tüm çalışmaları yapan Antalya Havalimanı Terminalleri işletmecisi ICF Airports, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından 2011 yılının Kasım ayında “Engelsiz Havalimanı” olarak belgelendirildi.
Engelli yolculara sağladığı kolaylıklara bir yenisini ekleyen ICF Airports Antalya Havalimanı, işitme cihazı kullanan yolcuların danışma noktalarında ve check-in kontuarlarında daha rahat iletişim kurabilmesi için “İndüksiyon Döngü Sistemi”ni hizmete soktu.
Yerleştirilen indüksiyon döngü sistemleriyle, işitme cihazı kullanan işitme engelliler, havalimanındaki sürekli gürültüden etkilenmeden rahatlıkla uçuş işlemlerini gerçekleştirebilecek, danışma noktalarındaki görevlilerle iletişime geçebilecek.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2010 yılı sağlık araştırmasına göre Türkiye’de her 40 kişiden biri, yani yaklaşık 2 milyon kişi işitme kaybı sorunu yaşıyor.
İşitme cihazı kullananların rahat iletişim kurmalarına imkan sağlayan İndüksiyon Döngü Sistemi, havalimanının tüm terminallerindeki toplam 5 danışma merkezinde ve 3 engelli check-in kontuarında hizmete girdi.
ICF Airports Antalya Havalimanı yönetimi, projenin ikinci aşamasında bu sistemin salonlardaki anons sistemine de entegre edileceğini belirtti.
İndüksiyon döngü sistemleri, elektromanyetik dalgalar aracılığıyla konuşan kişinin sesini doğrudan işitme cihazına iletiyor ve kullanıcıların çevresel faktörlerden etkilenmeden iletişim kurmasını sağlıyor.
İşitme cihazı kullanan yolcular, evrensel olan indüksiyon döngü işaretini gördükleri noktada cihazlarını “T” ya da “M/T” pozisyonuna getirerek bu sistemden yararlanabiliyorlar. Zaten yeni nesil birçok işitme cihazı bu dönüşümü otomatik olarak yapıyor.
İndüksiyon döngü sistemleri, özel olarak geliştirilmiş bir amplifikatör aracılığıyla mevcut sesleri manyetik dalgalara dönüştürür.
İşitme cihazı kullanıcıları, cihazlarında bulunan ‘telecoil’ mekanizması sayesinde bu manyetik dalgaları hiçbir ek ürüne gereksinim duymadan algılayabilirler.
ICF Airports Antalya Havalimanı’na “Engelsiz Belgesi”ni getiren standartlar
ICF Airports Antalya Havalimanı, engelli yolcuların rahat ve konforunu sağlamak için yaptığı çalışmalarla Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından 2011 yılının Kasım ayında “Engelsiz Havalimanı” olarak belgelendirildi.
ICF Airports, “Engelsiz Havalimanı” belgesini aşağıdaki hizmetleri sunarak elde etti:
* Ayrı bir engelli otoparkı,
* Tüm terminallerde uyarıcı ve yönlendirici levhalar,
* Görme engelliler için yürüme yolları,
* Standartlara uygun eğimdeki rampalar,
* İndirme-bindirme platformu,
* Engelliler için özel danışma masası, özel telefon, oturma yerleri,
* Terminal içi yeme içme alanlarına engelsiz ulaşım,
* Engelliler için WCler,
* Asansörlerin sesli uyarı ve Braille alfabesi ile uygun hale getirilmesi,
* Yürüyen merdivenlerin uygun hale getirilmesi,
* Terminal binası iç yönlendirmeleri,
* En önemlisi; hizmet veren personelin engellilere hizmet için özel olarak eğitimler alması; örneğin, işaret dili eğitimi.
http://www.airturkhaber.com/haber_detay.asp?haberID=6168